Zdrowe. Tradycyjne. Smaczne.
Zdrowe. Tradycyjne. Smaczne.
· Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i brokułami ·
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i brokułami

Składniki:

  • 6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 1 brokuł
  • średnia podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g żółtego sera Morskiego SM Rospuda
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 200 g śmietany 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • masło Ekstra SM Rospuda do posmarowania formy
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Dno formy do pieczenia smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę ziemniaków, następnie posypujemy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  2. Gotujemy brokuła, podzielonego na małe różyczki, ok. 3 minuty w osolonej wodzie, odcedzamy.
  3. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy. Wykładamy na ziemniaki cebulkę, następnie brokuła.
  4. Pokrojonego w drobną kostkę kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, następnie smażymy. Układamy kurczaka jako kolejną warstwę równomiernie na brokułach.
  5. Na wierzchu układamy drugą warstwę ziemniaków i znowu posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami.
  6. W misce łączymy starkowany na dużych oczkach ser morski. Śmietanę i jajka, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gałką muszkatołową. Takim sosem zalewamy brokuły z mięsem i ziemniakami. Na wierzchu możemy posypać zapiekankę startym serem.
  7. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekamy, aż ziemniaki na wierzchu ładnie się zrumienią – około 20 min.

Udanego gotowania!