Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Dno formy do pieczenia smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę ziemniaków, następnie posypujemy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Gotujemy brokuła, podzielonego na małe różyczki, ok. 3 minuty w osolonej wodzie, odcedzamy.
Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy. Wykładamy na ziemniaki cebulkę, następnie brokuła.
Pokrojonego w drobną kostkę kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, następnie smażymy. Układamy kurczaka jako kolejną warstwę równomiernie na brokułach.
Na wierzchu układamy drugą warstwę ziemniaków i znowu posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami.
W misce łączymy starkowany na dużych oczkach ser morski. Śmietanę i jajka, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gałką muszkatołową. Takim sosem zalewamy brokuły z mięsem i ziemniakami. Na wierzchu możemy posypać zapiekankę startym serem.
Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekamy, aż ziemniaki na wierzchu ładnie się zrumienią – około 20 min.