Zdrowe. Tradycyjne. Smaczne.
Zdrowe. Tradycyjne. Smaczne.
· Tarta z mascarpone i borówkami ·
Tarta z mascarpone i borówkami

Składniki (na tartę o średnicy 25 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g masła Ekstra SM Rospuda
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć)

Składniki (krem):

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 200 g jeżyn lub malin
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie (ciasto):

  1. Mąkę, cukier puder, roztopione masło i jajko oraz cukier waniliowy zagniatamy.
  2. Lepimy kulkę z ciasta, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie, wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na stolnicy starając się nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki.
  3. Ciastem wkładamy dno i boki formy, do górnej krawędzi formy. Formę z ciastem wkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C z termoobiegiem (bez tej funkcji: 220 stopni C).
  4. Po wyjęciu z lodówki spód tarty gęsto dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy garścią grochu lub fasoli.
  5. Pieczemy przez 15 minut, a następnie zdejmujemy papier i obciążenie. Pieczemy ciasto przez kolejne 5-10 min aż całe się zrumieni. Studzimy.
  6. Na wystudzone ciasto wylewamy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Przygotowanie (krem):

  1. Ubijamy schłodzoną śmietanę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo 3 łyżki cukru pudru. Na koniec dodajemy powoli ser mascarpone. Całość dokładnie i delikatnie na niskich obrotach mieszamy.
  2. Schłodzony krem nakładamy na ciasto, ozdabiamy listkami mięty.
  3. Tartę wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

Uwaga, tarta szybko znika ze stołu.

Smacznego!