Składniki (na tartę o średnicy 25 cm):
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 g masła Ekstra SM Rospuda
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć)
Składniki (krem):
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g borówek amerykańskich
- 200 g jeżyn lub malin
- 50 g gorzkiej czekolady
- listki świeżej mięty
Przygotowanie (ciasto):
- Mąkę, cukier puder, roztopione masło i jajko oraz cukier waniliowy zagniatamy.
- Lepimy kulkę z ciasta, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie, wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na stolnicy starając się nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki.
- Ciastem wkładamy dno i boki formy, do górnej krawędzi formy. Formę z ciastem wkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C z termoobiegiem (bez tej funkcji: 220 stopni C).
- Po wyjęciu z lodówki spód tarty gęsto dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy garścią grochu lub fasoli.
- Pieczemy przez 15 minut, a następnie zdejmujemy papier i obciążenie. Pieczemy ciasto przez kolejne 5-10 min aż całe się zrumieni. Studzimy.
- Na wystudzone ciasto wylewamy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Przygotowanie (krem):
- Ubijamy schłodzoną śmietanę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo 3 łyżki cukru pudru. Na koniec dodajemy powoli ser mascarpone. Całość dokładnie i delikatnie na niskich obrotach mieszamy.
- Schłodzony krem nakładamy na ciasto, ozdabiamy listkami mięty.
- Tartę wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Uwaga, tarta szybko znika ze stołu.
Smacznego!
Mogą Cię zainteresować również...
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i brokułami
Zobacz
-
Babeczki mocno czekoladowe
Zobacz
-
Cheesburger wołowy
Zobacz
-
Maślane naleśniki śniadaniowe
Zobacz