Zdrowe. Tradycyjne. Smaczne.
Zdrowe. Tradycyjne. Smaczne.
· Maślane naleśniki śniadaniowe ·
Maślane naleśniki śniadaniowe

Składniki:

  • 3 szklanki pszennej mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła Ekstra SM Rospuda
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w rondelku. Wystudzić.
  2. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z solą. Następnie dodaj do mąki jajka oraz mleko. Zmiksuj, a następnie stopniowo dodawaj tyle wody, nie przerywając miksowania, aż ciasto uzyska gładką konsystencję rzadkiej śmietany.
  3. Do masy dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut.
  4. Rozgrzej patelnię i wlej porcję ciasta. Smaż do momentu aż brzegi zaczną się wywijać i rumienić. Odwróć na drugą stronę i smaż na żółty kolor. Przełóż na talerz i przykryj ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników.

Naleśniki podawaj z bitą śmietaną i owocami, ulubionym dżemem lub masą serową.

Smacznego!