Składniki:
- 3 szklanki pszennej mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła Ekstra SM Rospuda
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Masło rozpuść w rondelku. Wystudzić.
- Do miski przesiej mąkę wymieszaną z solą. Następnie dodaj do mąki jajka oraz mleko. Zmiksuj, a następnie stopniowo dodawaj tyle wody, nie przerywając miksowania, aż ciasto uzyska gładką konsystencję rzadkiej śmietany.
- Do masy dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut.
- Rozgrzej patelnię i wlej porcję ciasta. Smaż do momentu aż brzegi zaczną się wywijać i rumienić. Odwróć na drugą stronę i smaż na żółty kolor. Przełóż na talerz i przykryj ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników.
Naleśniki podawaj z bitą śmietaną i owocami, ulubionym dżemem lub masą serową.
Smacznego!
Mogą Cię zainteresować również...
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i brokułami
Zobacz
-
Babeczki mocno czekoladowe
Zobacz
-
Cheesburger wołowy
Zobacz
-
Tarta z mascarpone i borówkami
Zobacz