Składniki:
- 200 g wołowiny (mięso powinno mieć tłuszcz – najlepiej rostbef, karkówka)
- świeżo zmielony pieprz czarny
- sól
- sezamowe bułki hamburgerowe
- plasterki sera Gouda SM Rospuda
- plasterki kiszonego ogórka
- pokrojone świeże pomidory
- czerwona cebula
- świeża sałata
- rukola
- ketchup
- majonez
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
- Zimne mięso na burgery mielimy, doprawiamy pieprzem. Formujemy delikatnie burgery, starając się nie ugniatać zbyt mocno mięsa. Posolić gotowe burgery. Na rozgrzanej bardzo mocno patelni grillowej, smażymy burgery około 2,5 min. z każdej strony. Po odwróceniu burgera, położyć na niego plasterek sera Gouda SM Rospuda (tak aby ser się stopił).
- Gotowe burgery zdejmujemy z patelni, na której podsmażamy przekrojone na pół bułki.
- Smarujemy bułki ketchupem i majonezem, układamy burgery, a następnie wszystkie dodatki.
- Bułkę spinamy patyczkiem do szaszłyków.
Burgery najlepiej smakują podawane z domowymi frytkami.
Smacznego!
Mogą Cię zainteresować również...
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i brokułami
Zobacz
-
Babeczki mocno czekoladowe
Zobacz
-
Tarta z mascarpone i borówkami
Zobacz
-
Maślane naleśniki śniadaniowe
Zobacz