Zdrowe. Tradycyjne. Smaczne.
Zdrowe. Tradycyjne. Smaczne.
· Babeczki mocno czekoladowe ·
Babeczki mocno czekoladowe

Składniki (na około 12 babeczek):

  • 140 g masła Ekstra SM Rospuda
  • 60 g połamanej na kawałeczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć)
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuścić masło i czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć garnuszek z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
  2. Mieszamy suche składniki: mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Do jajek dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową, wymieszać wszystkie składniki łyżką. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać.
  4. Wlać śmietanę i ponownie wymieszać.
  5. Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
  6. Ciasto przełożyć do blaszki na muf finki, wyłożonej papierowymi. Piec przez około 20-21 minut z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni C (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą suche.

Udanych wypieków!