Składniki (na około 12 babeczek):
- 140 g masła Ekstra SM Rospuda
- 60 g połamanej na kawałeczki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki kakao
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć)
- szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuścić masło i czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć garnuszek z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
- Mieszamy suche składniki: mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Do jajek dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową, wymieszać wszystkie składniki łyżką. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać.
- Wlać śmietanę i ponownie wymieszać.
- Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do blaszki na muf finki, wyłożonej papierowymi. Piec przez około 20-21 minut z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni C (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą suche.
Udanych wypieków!
Mogą Cię zainteresować również...
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i brokułami
Zobacz
-
Cheesburger wołowy
Zobacz
-
Tarta z mascarpone i borówkami
Zobacz
-
Maślane naleśniki śniadaniowe
Zobacz