Waga: 2,7 – 3,5 kg
Produkcję Sera Podlaskiego rozpoczęliśmy już w 1968 roku. Do dnia dzisiejszego sposób i technologia produkcji pozostają niezmienne. Charakterystyczny dla tego sera jest lekki posmak pasteryzacji oraz pikantny smak starszych serów. Posiada delikatny, łagodny, lekko orzechowy smak. Dojrzewanie sera trwa, w zależności od wagi, od 5 do 10 tygodni.
Ser Podlaski produkujemy wyłącznie z naturalnego mleka, bez dodatków tłuszczów roślinnych. Ser ten najlepiej smakuje podawany na kanapkach oraz z owocami.
Ser Podlaski Spółdzielni Mleczarskiej Rospuda został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W 100 gramach produktu | 330 (kcal) / 1372 (kJ) |
Tłuszcz | 26 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 15 g |
Węglowodany | 2 g |
W tym cukry | 0,2 g |
Białko | 25 g |
Sól | 1,6 g |