Waga: 1,3 – 1,6 kg; 2,7 – 3,5 kg; 5-6 kg
Produkowany od roku 1968 czyli od początku działalności Spółdzielni Mleczarskiej Rospuda. Ser Gouda wytwarzany jest wyłącznie z naturalnego mleka, bez innych dodatków – takich jak tłuszcze niepochodzące z mleka. Jest to ser o miękkim, elastycznym miąższu. Posiada łagodny, lekko orzechowy smak oraz delikatny zapach. Ser jest aromatyczny, z wyczuwalnym delikatnym smakiem pasteryzacji. Dopuszcza się lekko kwaśny smak, a w serach starszych – lekko pikantny.
Nasz naturalny Ser Gouda został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ser Gouda jest wyśmienity na kanapki. Doskonały do tarkowania, dzięki czemu nadaje się na zapiekanki i tarty. Pasuje również do wina i owoców.
W naszej ofercie posiadamy również:
W 100 gramach produktu | 330 (kcal) / 1372 (kJ) |
Tłuszcz | 26 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 15 g |
Węglowodany | 2 g |
W tym cukry | 0,2 g |
Białko | 25 g |
Sól | 1,6 g |